Regisseurs Schmidt en Doebele kregen toegang tot de Penitentiaire Inrichting Tilburg, waar jaarlijks zo'n drieduizend illegalen komen in afwachting van hun mogelijke uitzetting.
Regisseurs Maarten Schmidt en Thomas Doebele kregen toegang tot de Penitentiaire Inrichting Tilburg, waar jaarlijks zo'n drieduizend illegalen komen in afwachting van hun mogelijke uitzetting. De filmmakers registreerden het uitzichtloze leven in de gevangenis en de incongruenties in het Nederlandse vreemdelingenbeleid. Alle illegalen praten openhartig in het bijzijn van de camera, ook tijdens de gesprekken met de terugkeerfunctionaris. Zo krijgen de illegalen een gezicht en een verhaal, maar geen naam, ook de Liberiaan niet die zijn trieste, tien jaar lange zwerfbestaan in diverse asielzoekerscentra moeiteloos oplepelt: Zeewolde, Lunteren, Bilthoven, Drachten, Ter Apel, Burgh-Haamstede en in 1998 door de politie op de trein naar Rotterdam gezet. Nu is hij opgepakt. 'Ik ben 45 jaar. Mijn leven is vergooid. Die tien jaar zijn genoeg geweest.'

Credits

Producent
Set geluid
Omroep
VPRO TV

Titel: In afwachting van
Jaar: 2003
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2003

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still