Het leven van een lichamelijk en verstandelijk gehand­i­capt geworden cellist stelt familie en vrienden zwaarder op de proef dan ze ooit hadden gedacht.
Ooit was Tobias Prenen een succesvol, gepas­sioneerd cellist. Hij speelde met de wereld­beroemde cellist Yo-Yo Ma, werkte op een cruise­boot in het strijko­rkest, maakte cd’s en toernees — tot 1997. Sinds­dien leeft Prenen in een rolstoel, lichamelijk en ook verstandelijk gehand­i­capt. Zijn intel­lectuele familie worstelt ermee. Is zijn ziel er nog?’ vraagt zijn broer Paul zich af. En zijn verstand?’ Paul klampt zich in de omgang met zijn broer vast aan de zegeningen van een laag bewustzijn’. Ook Tobias’ moeder, zijn zus en beste vriend Rudolf zijn open­hartig en prettig eerlijk over de opgave die de persoon Tobias is geworden. De talking heads-inter­views worden afgewis­seld met beelden van het huidige leven van Tobias Prenen, die in een tehuis met lotgenoten woont. Dankzij de zeer rake montage krijgen vele emoties en vele vragen ruimte: hoe is het leven in zo’n tehuis? Hoe is het voor de familie? En wat vindt Tobias er zelf van? De prachtige cellomuziek doet de rest in deze ontroerende documentaire.

Titel: Ik wil nooit beroemd worden
Jaar: 2005
Duur : 1 uur, 15 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2006

Gouden Kalf winnaar

Speciale Juryprijs (2006)
Mercedes Stalenhoef

Gouden Kalf nominaties

Beste Muziek (2006)
Paul Prenen

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte