Docu­men­taire van Pieter-Rim en Maarten de Kroon is een zoek­tocht naar het veelbe­sproken Hollands licht, vooral beroemd geworden dankzij de zeven­tiende eeuwse schilderkunst. Men spreekt erover alsof het bestaat. Is dat ook zo?
Er wordt over gesproken alsof het bestaat, maar nooit is serieus onder­zocht of het nu mythe of werke­lijkheid betreft. De Neder­landse broers en film­makers Pieter-Rim en Maarten de Kroon gingen op zoek naar het ont- en bestaan van het veelbe­sproken Hollands licht’, vooral beroemd geworden dankzij de zeven­tiende-eeuwse schilderkunst. De makers spraken met vele deskundigen in binnen- en buiten­land, waaronder kunste­naars, kunsthis­torici, een mete­o­roloog en een astro­fysicus, om de mythe te ontrafelen. Leidraad was de uitspraak van de Duitse kunste­naar Joseph Beuys, die stelde dat het Hollands licht vorige eeuw voor­goed zijn spec­i­fieke helder­heid verloor door de inpoldering van het oog van Holland’, het IJsselmeer. Even­veel wetenswaardige feiten als meningen passeren de revue, maar uitein­delijk gaat het in deze film vooral om één, typisch Hollands zintuig: Wij hebben alleen dat kijken.’

Credits

Set geluid
Muziek
Het Paleis van Boem
Productiebedrijf
De Kroon, Wissenraet & Associés
Omroep
AVRO TV
Distributie
Filmmuseum Distributie

Titel: Hollands licht
Jaar: 2003
Duur : 1 uur, 35 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2003

Gouden Kalf winnaar

Beste Lange Documentaire (2003)
Pieter-Rim de Kroon
Beste Lange Documentaire (2003)
Maarten de Kroon

Gouden Kalf nominaties

Beste Camera (2003)
Paul van den Bos

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01