Psychol­o­gisch drama, gefilmd in de Dogma-traditie, over de schi­jn­baar zelfverzek­erde Martje die een goed­lopende wasserette runt maar na een uit de hand gelopen vrij­partij het besef van realiteit verliest.
Psychol­o­gisch drama waarin Monic Hendrickx als de zelfverzek­erde Martje een goed­lopende wasserette runt. De over­we­gend allochtone vrouwen die er werken dragen hun bazin op handen. Wanneer Martje verliefd wordt op de nieuwe chauf­feur Loe (Frank Lammers) blijkt er veel persoon­lijk leed schuil te gaan achter deze sterk ogende vrouw. Door een geam­puteerde borst draagt Martje een borstprothese waar­door relaties en moed­er­schap voor haar gevoelige onder­w­erpen zijn. Als Loe tijdens een vrij­partij verkeerd reageert en Martje bij een werkneem­ster uithuilt, trekt het personeel zijn conclusies en sluit de man op in het stookhok. Martje grijpt niet in en raakt steeds meer verstrikt in leugens tot zij haar besef van realiteit geheel verliest. Een kettin­gre­actie van cata­stro­fale ontwik­kelingen is het gevolg. De stijl van de film is gestoeld op de Dogma-doctrine van Lars von Trier: zo veel mogelijk natu­urlijk licht en geluid, hand­held camera’s en geen trucages.

Titel: Het zuiden
Jaar: 2004
Duur : 1 uur, 28 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2008

Gouden Kalf winnaar

Beste Actrice (2004)
Monic Hendrickx

Gouden Kalf nominaties

Beste Production Design (2004)
Floris Vos

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte