In klassieke jeugdfilm probeert de zesjarige Mees, een glan­srol van Olivier Tuinier, op allerlei manieren zijn verhuisde beste vriend z’n zakmes terug te bezorgen.
Speelfilmversie van een tele­visieserie voor kinderen, gebaseerd op het gelijk­namige boek van Sjoerd Kuiper. De zesjarige Mees zit met een groot prob­leem wanneer zijn vriendje Tim verhuist: hij heeft zijn zakmes nog. Mees wil het mes terug­be­zorgen, maar weet het nieuwe adres van zijn vriend niet. Mees probeert het prob­leem voor te leggen aan de volwassenen in zijn omgeving, maar zij hebben geen tijd of willen niet luis­teren. Op allerlei inven­tieve manieren probeert Mees met Tim op contact te komen. Hij schrijft onder andere een brief, plaatst een adver­tentie in de krant en komt uitein­delijk zelfs op de tele­visie. Bekroond met een Gouden Kalf voor de Beste Regie in 1993 en in 2007 opgenomen in de Canon van de Neder­landse Film.

Credits

Producent
Production Design
Set geluid
Productiebedrijf
BosBros
Distributie
Hungry Eye Filmed Entertainment
Warner Bros. Holland

Titel: Het zakmes
Jaar: 1992
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 1998

Gouden Kalf winnaar

Beste Regie (1993)
Ben Sombogaart

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01