Historisch liefdes­drama waarin Nicolai, een Russische arts, na een halve eeuw terug­keert naar het oude, vervallen hotel annex bordeel waar hij ooit zijn grote liefde ontmoette, de cour­tisane Elise.

De Russische arts Nicolai Borodinski keert na een halve eeuw terug naar het oude verlaten en vervallen hotel annex bordeel waar hij ooit zijn grote liefde ontmoette, de cour­tisane Elise. Hun kort­stondige relatie was onmo­gelijk, maar maakte onte­gen­zeggelijk grote indruk op de arts. De reden van zijn terug­keer wordt duidelijk wanneer heden en verleden met elkaar versmelten. Het liefdes­drama speelt zich af aan het eind van de negen­tiende eeuw, de belle époque, nabij het Duitse acht­tiende-eeuwse slot Tannen­feld in Thüringen. Deze Nederlands/​Duits/​Russische copro­ductie is gebaseerd op een orig­i­neel script van regis­seur Jos Stelling en Bert Rijke­lijkhuizen, geïn­spireerd door Poesjkin, Tsje­chov en liefdesver­halen uit de poëtische eeuw, maar ook op begrippen als Sehn­sucht, afscheid en eindigheid.

Titel: Het Meisje en de Dood
Jaar: 2012
Duur : 2 uur, 4 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2012

Geschiedenis

Gouden Kalf winnaar

Beste Camera (2012)
Goert Giltay (NSC)
Beste Geluid (2012)
Bert Rijkelijkhuizen
Beste Film (2012)
Anton Kramer
Beste Film (2012)
Jos Stelling

Gouden Kalf nominaties

Beste Regie (2012)
Jos Stelling

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte