De Putter legde het laatste jaar vast van het boerenbedrijf van zijn ouders in Zeeland. In zijn liefdevolle en weemoedige debuutfilm toont hij met zorgvuldige shots een verdwijnende manier van leven.
Documentaire over de laatste vier seizoenen van het boerenbedrijf van de ouders van de regisseur in Zeeland. De film begint op 1 januari 1992, om zes uur in de ochtend en eindigt in een mistig landschap aan het eind van dat jaar. Het is een schone dag geweest toont niet alleen het einde van een boerenbedrijf waarvoor geen opvolger beschikbaar is, maar ook het verdwijnen van een traditionele manier van leven. In het moderne landbouwbedrijf gelden nieuwe, grotendeels in Brussel bepaalde regels en wetten. Eenzame arbeid op een lawaaiige machine komt in de plaats van het harde maar gezamenlijke werk op het land. In een strakke stijl toont de film het verdwijnen van een traditionele levensstijl in een deel van Nederland. Het is een schone dag geweest werd in 2007 opgenomen in de Canon van de Nederlandse Film.

Credits

Producent
Productiebedrijf
Dieptescherpte
Omroep
IKON TV
Distributie
Filmmuseum Distributie

Titel: Het is een schone dag geweest
Jaar: 1993
Duur : 1 uur, 10 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2000

Gouden Kalf nominaties

Andere prijzen

Filmprijs van de Stad Utrecht (1993)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still