Een allerlaatste geschiedenisles van de in 2010 overleden Jan Blokker, journalist, schrijver, scenarist, columnist en tv-maker die het medialandschap mee vorm gaf maar ook altijd kritisch bleef volgen.

In de laatste twee jaar van zijn leven kreeg Jan Blokker regelmatig filmmakers Maarten Schmidt en Thomas Doebele over de vloer. De journalist, schrijver, scenarist, columnist en tv-maker drukte een onmiskenbaar stempel op het medialandschap van de vorige eeuw. Hij vertelt over het veranderende Nederland met zijn eigen leven als rode draad. De opzet is simpel: een bevlogen spreker, zijn werkkamer (met twee Gouden Kalveren op de achtergrond) en veel historisch beeldmateriaal. Hoewel het lichaam zichtbaar zwakker wordt en de naar adem happende Blokker soms extra zuurstof toegediend krijgt, blijft de geest onverminderd scherp. Van de crisis- en oorlogsjaren via de wederopbouw van het land en gelijktijdige afbraak van het zuilenstelsel tot de huidige afrekening met de linkse kerk; Blokker zet de zaken in perspectief, vol relativering en gekruid met persoonlijke anekdotes.

Titel: Het Holland van Jan Blokker
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 25 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still