Boliviaanse mijnwerkers moeten een andere inkomstenbron zoeken nu de Cerro Rico (rijke heuvel) uitgeput raakt. De toeristen bieden een oplossing. Zij stromen toe sinds de mijn in de Lonely Planet staat.
Van al het zilver dat uit de mijnen van Cerro Rico (rijke heuvel) is gewonnen, kan een brug van daar naar Madrid gebouwd worden, zo wordt in Bolivia verteld. Het leven in het mijnwerkersdorpje Potosí is jarenlang nauwelijks veranderd, maar nu de metalen en mineralen uitgeput raken en Lonely Planet en daarmee horden toeristen de mijn hebben ontdekt, krijgt de bevolking te maken met flinke veranderingen. Die zijn duidelijk zichtbaar in het gezin Montes. Senior beult zich nog af in de mijn, ouderwets met hamer, beitel, dynamiet en gevaar voor eigen leven. Junior studeert en verdient zijn geld als gids in de mijn. Hij laat toeristen coca kauwen en sterke zelfgestookte alcohol drinken, die de mijnwerkers gebruiken om de angst en slechte omstandigheden te verzachten. Ton van Zantvoort, die naast de regie en camera ook verantwoordelijk is voor de research, productie en editing, volgt vader en zoon tijdens hun werk en thuis, zonder vragen te stellen. Dat levert ongedwongen beelden op van een gezin dat met één been in het verleden en het andere in de toekomst staat.

Credits

Production Design
Sound Design
Productiebedrijf
NEWTON film
Distributie
NPO Sales

Titel: Grito de Piedra
Jaar: 2006
Duur : 59 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2007

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still