Met de vondst van het aardgas in de Groningse bodem kwam onze rijkdom, maar de gevolgen voor de bevolking zijn letterlijk wereldschokkend. Hoe daarmee om te gaan?
Ooit weigerden de verre voorouders van de Groningers zich aan de Romeinen te onderwerpen. Vele eeuwen later is het volk toch ingelijfd, en luidt de vondst van aardgas ingrijpende veranderingen in. Een enkele zonderling uitte zijn bedenkingen, maar Nederland ging voortvarend te werk bij de aanleg van het gasnetwerk. Inmiddels geldt ons land als een van de rijkste landen van Europa, en krijgen in Groningen bouwvakkers die huizen renoveren of slopen een cursus omgaan met emoties. Hoe gaan wij om met de gevolgen van de gaswinning die bijna niemand kon voorspellen?


Credits

Uitvoerend Producent
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Selfmade Films
Omroep
KRO-NCRV
Postproductiebedrijf
Loods Lux & Lumen

Titel: Geschenk uit de bodem
Jaar: 2017
Duur : 1 uur, 28 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2017

MaatschappijGeschiedenisNatuur & MilieuPolitiek

Gouden Kalf nominaties

Andere prijzen

Prijs v.d. Nederlandse Filmkritiek (2017)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.