Nooit gehoord van Dota 2 of onbekend met e-sports? Geen probleem, want deze documentaire is ook voor newbies fascinerend. Welk team speelt deze fantasy-kruising van voetbal en schaak het beste ter wereld, en grijpt die hoofdprijs van $1 miljoen?
Gamegigant Valve (makers van revolutionaire spellen als Half-life en Portal, en schatrijk geworden met hun digitale gamewinkel Steam) zit achter deze documentaire over hun multiplayersgame Dota 2, "een kruising tussen voetbal en schaken", maar dan in een fantasy-jasje gegoten. Maar de film gaat niet zozeer over de game zelf, als wel over de spelers en vooral het zogenoemde e-sportsfenomeen. Van een marginale activiteit groeide dat uit tot een professionele en internationale competitie. Zoals een van de cyberatleten het beschrijft speelden ze gisteren nog voor 24 bierflesjes als beloning, maar zit er nu 1 miljoen dollar in de prijzenpot. Drie profgamers met totaal verschillende achtergronden hebben die hoofdprijs in het vizier als ze in 2011 deelnemen aan het eerste internationale Dota 2-toernooi, maar voor Danil 'Dendi' Ishutin uit de Oekraïne, Clinton 'Fear' Loomis uit de VS en Benedict 'HyHy' Lim uit Singapore staat er meer op het spel dan de poen alleen.

Keuzefilm van Hermen Hulst/Guerrilla Games in het kader van Blikverruimers.

Credits

Productiebedrijf
Valve
Distributie
Valve

Titel: Free to Play
Jaar: 2014
Duur : 1 uur, 15 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2017

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Bekijk trailer

Stills

Still
Still
Still