Portret van de bijzondere Nederlandse fotograaf G.P. Fieret, die tot op hoge leeftijd onder miserabele omstandigheden leefde, terwijl zijn meest kostbare foto's niet minder dan 20.000 dollar opleveren.
In de Verenigde Staten wordt voor zijn meest kostbare werk niet minder dan 20.000 dollar gevraagd. De Nederlandse fotograaf Gerard Petrus Fieret (1924-2009), die tot op hoge leeftijd onder miserabele omstandigheden leefde, ziet daar echter geen cent van. Ooit verkocht hij een flinke partij foto's voor 200 euro per stuk, waarmee hij zijn rechten over dat werk verspeelde. Zo gaat dat in de kunstwereld, zegt de Amerikaanse handelaar droog. Ondertussen leeft de oude man tussen de duivenstront in een vervallen huisje. Het bed is niet meer beslaapbaar, dus dut hij in zijn luie stoel. In de loop van de documentaire neemt de intrigerende kunstenaar afscheid van het leven, met een tussenstop in een verzorgingstehuis waar hij niet echt gedijt. Naast Fieret zelf komen intimi, bewonderaars en voormalige modellen aan het woord. Spannend is de vondst van een schat aan slecht geconserveerde foto's en negatieven. Fieret ging vrij ruw met zijn werk om; hij liep er overheen en liet het aanvreten door de muizen. De enige fotograaf voor wiens werk conservatoren handschoenen dragen om zelf niet vies te worden.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Sound Design
Productiebedrijf
Zeppers Film & TV
Omroep
NTR TV

Titel: Foto & Copyright by G.P. Fieret
Jaar: 2009
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Bekijk trailer

Stills

Still
Still