Meeslepende recon­structie van de liefde tussen de jour­nal­isten Grace Drum­mond-Hay en haar mentor Karl von Wiegand op de eerste vlucht om de wereld met een luchtschip, gemaakt met film­ma­te­riaal uit 1929.
Semi-docu­men­taire vertelt het waarge­beurde verhaal van de jour­nal­isten Lady Grace Drum­mond-Hay en Karl von Wiegand, tijdens een vlucht rond de wereld met de Graf Zeppelin in augustus 1929. De Britse jour­nal­iste Grace Drum­mond-Hay reisde op kosten van kran­ten­mag­naat Randolph Hearst mee met de Graf Zeppelin om verslag te doen van de opzien­barende reis rond de wereld van het Duitse luchtschip over de VS, Europa, Rusland en Japan. Hearst stuurde Karl von Wiegand mee, zich er niet van bewust dat de twee zes maanden eerder een affaire hadden gehad. Een voice-over vertelt vanuit Drum­mond-Hay’s stand­punt over haar liefde voor de getrouwde Von Wiegand en over de reis aan het einde van de Roaring Twen­ties, enkele weken voor de Crash van 1929.Filmresearcher Gerard Nyssen heront­dekte daad­w­erke­lijk tijdens de vlucht geschoten mate­riaal. Ditteke Mensink gebruikte dit mate­riaal, doorsneden met nieuwsarchief­beelden uit dezelfde tijd, om een liefdes­geschiedenis te vertellen in een tijd vol poli­tieke en maatschap­pelijke hindernissen.

Titel: Farewell
Jaar: 2009
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2010

Gouden Kalf winnaar

Beste Lange Documentaire (2010)
Ditteke Mensink

Gouden Kalf nominaties

Beste Geluid (2010)
Mark Glynne
Beste Muziek (2010)
Paul M. van Brugge

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte