In de aanloop naar de uitvoering van de monumentale Gurre-Lieder van Arnold Schönberg met liefst 356 musici laat dirigent Reinbert de Leeuw zien, en horen, waarom dit veertig jaar lang zijn droom is geweest.
Met dank aan pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw (1938) die een cameraploeg aan zijn zijde duldde in de aanloop naar de grootste uitdaging van zijn carrière: het dirigeren van de Gurre-Lieder van Arnold Schönberg. Voor de uitvoering van dit monumentale stuk zijn 356 musici nodig - 145 orkestleden, 200 zangers, 6 solisten en 1 dirigent. Deze cijfers staan in beeld, zodat de kijker ook feitelijk meekrijgt hoe immens groot deze onderneming is.
De beelden volgen de muziek, of vice versa, terwijl De Leeuw wordt gevolgd tijdens de voorbereidingen: thuis aan tafel de partituur doornemend, repeterend met zijn grote, jonge ploeg muzikanten op het Koninklijk Conservatorium en in het uur vóórdat hij op moet. Vooral in dat laatste uur krijgt de plankenkoorts vat op de dirigent, die er al ruim veertig jaar van droomt dit iconische muziekwerk uit te voeren. ‘Dit stuk vat nog één keer de negentiende eeuw samen op een schaal die niemand ooit heeft gedaan.’

Credits

Producent
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Rosan Productions
Omroep
NTR TV
Distributie
Rosan Productions

Titel: Extase
Jaar: 2011
Duur : 35 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.