Niet alle haren verdwijnen in het afvoerputje. We zien een harenonderzoeker, een vroeg kale man, een haarritueel bij een doopplechtigheid en haren van een overledene die als aandenken worden bewaard.
Aan het begin zit er een haar op de lens, heen en weer schietend in het flikkerende projectielicht. Daarna zoomt de camera uit van een extreme close-up van een afvoerputje vol haren. Maar niet alle haren verdwijnen in het riool of blijven hangen in de lens. Regisseur Michiel Brongers vertelt met behulp van enkele kleine, elkaar afwisselende portretten iets over de rol die menselijk haar speelt in onze cultuur. Een onderzoeker doet haar in een reageerbuis en legt haren onder een microscoop. Een jongeman die als achtjarige zijn haren verloor, poseert voor de spiegel. Hij laat zien hoe zijn pruik staat, maar hij heeft hem niet meer nodig: hij accepteert nu zijn kale hoofd. Bij een doopritueel, van boven gefilmd, worden van de baby en de ouders plukjes haar afgeknipt, die met wat was ritueel worden samengerold tot een bolletje. Een vrouw bezoekt een graf en laat enkele haren zien, die ze bij de overledene heeft afgeknipt om als aandenken te bewaren. Onderdeel van Every Picture Tells a Story.

Credits

Sound Design
Productiebedrijf
IJswater Films
Distributie
Cinema Delicatessen

Titel: EPTAS - Haar
Jaar: 2007
Duur : 10 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2007

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.