Lichtvoetige beschouwing over de ontwikkeling in de relatie van de mens met de mensaap, aan de hand van archiefbeelden, interviews, natuuropnamen en filmfragmenten.
Sinds de mens oog in oog kwam te staan met de aap, bestaat er een intense relatie tussen de twee soorten. Mensen vinden apen grappig, bruikbaar en leerzaam. Wat apen van mensen vinden, blijft gissen. Dit filmessay beschouwt de mens/aap-verhouding met een humoristische collage van natuuropnamen, tekeningen, museumstukken en interviews met wetenschappers. Verder veel speelfilmfragmenten, waaronder uit Planet of the Apes, Tarzan, King Kong en films van Laurel & Hardy. Een commentaarstem praat de over elkaar tuimelende beelden aaneen. Onze fascinatie voor de chimpansee, gorilla en orang-oetan schuilt natuurlijk in het feit dat we verwantschap voelen. De mate hiervan is sinds Darwins evolutieleer inzet van onderzoek en discussie. Helaas gunt de mens zijn evolutionaire broedersoort geen menswaardig bestaan. De aap mag zich de ruimte in laten schieten en zich onderwerpen aan mensonterende medische proeven, maar krijgt daar weinig voor terug. En dat terwijl we ons vrolijk blijven verbazen over het gedrag van deze bedreigde diersoort.

Credits

Producent
Productiebedrijf
VPRO TV
Omroep
VPRO TV
Distributie
VPRO TV

Titel: En de aap is mens geworden
Jaar: 2006
Duur : 59 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still