Aan de hand van historisch filmmateriaal, brieven en eigen beelden reconstrueert Karel Doing de reis die zijn gesneuvelde oom Ed als militair in de jaren '30 maakte naar het olie-eilandjeTarakan.
Hoe zag het straatbeeld van de Indonesische stad Soerabaja eruit in 1938? Hoe roestig waren de tankers in de Rode Zee in die tijd? Zou die Hollandse ophaalbrug in Borneo nog bestaan? Filmmaker Karel Doing trakteert de kijker op historisch filmmateriaal uit de kluizen van het Filmmuseum ter illustratie van de reis die zijn oom Ed eind jaren dertig als militair maakte naar het olie-eilandje Tarakan nabij Borneo. Doing reisde zijn gesneuvelde oom achterna aan de hand van diens nagelaten brieven, met een eigen camera in de hand en toont zo zijn eigen reis. Allengs wordt de hitte van de tropen voelbaar, alsook de verschrikking van die aanstormende oorlog toen. De kanonnen, die oom Ed met zijn compagnie laadde, blijken er roestig en wel nog te staan. Doing maakt rechtsomkeert en verlaat haastig, per vliegtuig nu, dit `einde van de wereld'.

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Scenario
Productiebedrijf
Eye Filmmuseum
Doing Film
Distributie
Filmmuseum Distributie

Titel: Een ontdekkingsreis naar Tarakan
Jaar: 2002
Duur : 47 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2003

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still