Onderzoek naar mannelijke waarden op basis van gesprekken met ervaringsdeskundigen. Hoe verschillend de verschillende mannen hun mannelijkheid ook invullen, hun gespreksstof vloeit naadloos ineen.
'Save the males' luidt een aan een bumpersticker ontleende tussentekst in Echte mannen. De zoektocht naar het wezen van de man wordt vaker onderbroken door tussentekstjes van denkers die zich over dit verschijnsel hebben gebogen, van Erasmus tot Arthur Miller, van Oscar Wilde tot Germaine Greer. De film maakt duidelijk dat mannelijkheid een dynamisch begrip is. Onder invloed van het feminisme, dat mannelijkheid tot het kwaad in de wereld bestempelde en de vrouw paradoxaal genoeg aanzette tot gedrag dat als 'typisch mannelijk' te boek stond, is de moderne man gedwongen zichzelf opnieuw uit te vinden. Met open gemoed ontmoet Menna Laura Meijer een aantal exemplaren van het westerse mannetjesdier: de provocerende cabaretier, de nerveuze dj, de zelfverzekerde pornoster, de homoseksuele schrijver, de aanstaande vader, de gelaten bruidegom, de stoere scholier, het zwarte gospelkoor, de club voor jongens met lang haar en een vereniging van bejaarde boksers. En waar praten die mannen het liefst over? Inderdaad, over vrouwen.

Credits

Set geluid
Productiebedrijf
Lemming Film
Omroep
Human
Distributie
Lemming Film

Titel: Echte mannen
Jaar: 2005
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2005

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.