Debuutfilm van Fons Rademakers over een excentrieke dokter die in het godsvruchtige dorp, waar hij werkzaam is, door de stugge plaatselijke bevolking niet wordt geaccepteerd.
Debuutfilm van de uit het theater afkomstige Rademakers over een historisch figuur, de excentrieke dokter Van Taeke (gespeeld door Max Croiset). De eigenzinnige Friese arts valt volstrekt uit de toon in het godsvruchtige Brabantse dorp waar hij werkzaam is en wordt door de plaatselijke bevolking niet geaccepteerd. De autoriteiten besluiten de lastige man weg te werken. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Anton Coolen en was de eerste Nederlandse film die voor de Oscar voor de Beste niet-Engelstalige Film werd genomineerd.

Titel: Dorp aan de rivier
Jaar: 1958
Duur : 1 uur, 32 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2000

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still