Documentaire over de in de oorlog weggevoerde en overleden joodse Alexander Katan, een misvormde, gehandicapte man die door zijn rolstoel aan huis gekluisterd was.
De joodse Alexander Katan werd in de oorlog weggevoerd door de Duitsers en stierf, na drie maanden, in concentratiekamp Mauthausen. Hij was een misvormde, gehandicapte man die door zijn rolstoel aan huis gekluisterd was. Daar gaf hij huiswerkles, waardoor hij als leraar werd beschouwd - die baan werd joden verboden. Zijn zoon Alphons wist verder niets over wat er gebeurd was. Pas in 1994 bezocht hij het kamp. Tot zijn schrik werden er foto's tentoongesteld van zijn vader, die door de nazi's als bewijs van joodse degeneratie was gebruikt. Na een jaar en vele verzoeken werden ze uiteindelijk verwijderd. Het brieven schrijven aan de onwillige Oostenrijkse autoriteiten vindt een wrange pendant in de brieven waarin zijn vader zich vergeefs verzette tegen de bezetter. Regisseuse Hedda van Gennep interviewde naast de zoon ook vroegere leerlingen en lotgenoten.

Credits

Productiebedrijf
Frame Mediaprodukties
Omroep
NCRV TV

Titel: Dood spoor?
Jaar: 2001
Duur : 39 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2001

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still