Een tweeling wordt gescheiden en groeit op in verschil­lende millieus. Wanneer de zusjes elkaar in tijdens de Tweede Werel­doorlog ontmoeten blijken ze van elkaar vervreemd. Decennia later probeert Anna zich te herenigen met haar koppige zus Lotte.
Verfilming van de gelijk­namige best­seller van Tessa de Loo. De Neder­lands en Duits gesproken speelfilm volgt het leven van de tweel­ingzusjes Lotte en Anna die na de dood van hun ouders, begin twintigste eeuw, wreed van elkaar worden gescheiden. Lotte komt terecht in het welgestelde milieu van haar tante in Neder­land. Ze ziet kans te stud­eren, en krijgt piano- en zangles. Ze wordt verliefd op de joodse David. Anna daar­entegen blijft in Duit­s­land. Op de boerderij van haar oom groeit ze liefde­loos op en ze mag niet naar school. Liefde vindt ze bij een jonge SS-officier. Tijdens de oorlogs­jaren komen de zusjes weer met elkaar in contact, maar dit wordt ook weer verbroken als blijkt hoe de oorlog hen van elkaar heeft vervreemd. Decennia later, in een kuuroord in Spa, probeert de inmid­dels bejaarde Anna zich nog eenmaal te herenigen met de koppige Lotte. De tweeling won een Platina Film.

Titel: De tweeling
Jaar: 2002
Duur : 2 uur, 15 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2008

Gouden Kalf winnaar

Beste Lange Speelfilm (2003)
Hanneke Niens
Beste Lange Speelfilm (2003)
Anton Smit

Gouden Kalf nominaties

Beste Sound Design (2003)
Peter Flamman
Beste Scenario (2003)
Marieke van der Pol
Beste Regie (2003)
Ben Sombogaart
Beste Camera (2003)
Piotr Kukla

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2002)
Platina Film (400.000 bezoekers speelfilm) (2003)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte