Documentaire over een gloeiend heet hangijzer in de hedendaagse wereldpolitiek: een kunstcollectie uit lang verdwenen beschavingen wordt inzet van een grimmige machtsstrijd tussen Rusland en Oekraïne, met Nederland als scheidsrechter.

De reizende tentoonstelling ‘De Krim – Goud en Geheimen van de Zwarte Zee’ ligt gegijzeld in de kelders van het Allard Pierson Museum in Amsterdam: sinds Poetins annexatie van de Krim is de kunstcollectie stateloos geworden. De schatten die ooit op het schiereiland werden opgegraven, zijn nu speelbal geworden in een grimmige machtsstrijd tussen musea op de Krim en de regering in Oekraïne. Beide partijen claimen de archeologische verzameling als wortels van de eigen identiteit. Nederland wordt ongewild scheidsrechter.

De grens bereikt
Deze film is opgenomen in ons themaprogramma De grens bereikt. In dit programma staan we stil bij oorlogssituaties die mensen uiteendrijven en tegenover elkaar laten staan. In de films die in dit programma centraal staan, slaan mensen op de vlucht of moeten ze kiezen tussen twee kwaden. Maar ze gaan ook over de opmerkelijke veerkracht en weerstand die mensen in oorlogssituaties mee kunnen dragen. Bij iedere film is een uitgebreid nagesprek met gasten die meer over het onderwerp van de film weten. De gesprekken worden geleid door journalist, programmamaker en debatleider Bahram Sadeghi.

In dit programma zijn te gast:
Regisseur Oeke Hoogendijk
Maarten Sanders, advocaat bij Bergh Stoop & Sanders in Amsterdam, internationale geschilbeslechting, onder meer in de kunst- en cultuursector.

Credits

Uitvoerend Producent
Sound Design
Set geluid
Geluidsnabewerking
Muziek
Productiebedrijf
Zeppers Film & TV
Omroep
NTR

Titel: De Schatten van de Krim
Jaar: 2021
Duur : 1 uur, 24 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Thema: Identiteit, Politiek, De grens bereikt
Editie: NFF 2022

Bekijk trailer

Stills

Stills