Vervolg op Begrijpt u nu waarom ik huil? (1971), de regis­tratie van een ther­a­peutische LSD-sessie met een ex-concen­tratiekampgevan­gene. Wat is er daarna gebeurd in het gezin?
De prijs van over­leven is een vervolg op Begrijpt u nu waarom ik huil? uit 1971, de regis­tratie van een ther­a­peutische LSD-sessie door hoogleraar Jan Basti­aans met een ex-concen­tratiekampgevan­gene. Wat is er daarna gebeurt in het gezin waarvan de vader met zijn post­trau­ma­tisch stresssyn­d­room zijn kamp­si­t­u­atie over­bracht op zijn vrouw en kinderen? Door middel van inter­views met de weduwe en de jongste zoon en brieven aan de film­maker van de overige twee kinderen wordt de opvoeding geschetst. Het fenomeen van de iden­ti­fi­catie met het lijden gaat zo ver dat vrouw en kinderen nacht­mer­ries hebben met kamper­varingen die zij nooit hebben beleefd. Op trau­ma’s en gevolgen wordt ook inge­gaan door de directeur van de gedenkplaats Sach­sen­hausen, het kamp waarin de vader de grootste tijd van zijn gevan­gen­schap doorbracht.

Titel: De prijs van overleven
Jaar: 2003
Duur : 57 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2003

Gouden Kalf winnaar

Beste Korte Documentaire (2003)
Louis van Gasteren

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01