Vier Rotter­damse onsportieve automon­teurs schri­jven zich in voor de Marathon van Rotterdam, om hun garage te redden. De 010-geestver­want van The Full Monty: sociaal real­isme met een lach en een traan.
Vier Rotter­damse gozers werken al jaren gebroed­er­lijk samen in de garage van een van hen. Als de belast­ing­nood aan de man komt, krijgt het kwartet het lumineuze idee om de Marathon van Rotterdam te lopen in ruil voor spon­sorgelden. De manke knecht Youssef ontfermt zich als trainer over het stel, wiens enige sportieve ervaring klaver­jassen is. De vergelijking met All Stars ligt voor de hand, maar qua toon en gevoel heeft dit tragikomische debuut van commer­cial­maker Diederik Koopal meer weg van The Full Monty.

Titel: De marathon
Jaar: 2012
Duur : 1 uur, 50 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2013

FamiliefilmSportRomantiekGouden Films

Gouden Kalf winnaar

UPC Gouden Kalf voor de Beste Publieksfilm (2013)
Diederick Koopal
Beste Vrouwelijke Bijrol (2013)
Georgina Verbaan

Gouden Kalf nominaties

Beste Acteur (2013)
Stefan de Walle
Beste Mannelijke Bijrol (2013)
Martin van Waardenberg

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2012)
Prijs v.d. Nederlandse Filmkritiek (2013)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte