Speels gemonteerde documentaire die de verdwijning op zee onderzoekt van conceptueel kunstenaar Bas Jan Ader - een man die veel meer achterliet dan enkel een mysterie.
Meer dan veertig jaar geleden besloot Bas Jan Ader op avontuur te gaan. In een klein zeilbootje vertrok de Nederlandse conceptueel kunstenaar vanuit de Verenigde Staten naar Engeland. Negen maanden later werd het bootje stuurloos op zee gevonden, zonder enig levensteken van Ader. De film, een ontdekkingstocht naar dit mysterie, volgt Aders voetstappen naar Hollywood. In een avontuurlijke montage van beelden die springen in tijd, plaats en personages, laat de maker zien dat Bas Jan Ader iets groters heeft achtergelaten dan alleen een mysterie. Won op IDFA de Special Jury Award for Children’s Documentary.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Cerutti Film
Omroep
KRO-NCRV
Postproductiebedrijf
Fever Film

Titel: De man die achter de horizon keek
Jaar: 2018
Duur : 29 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2019

FamiliefilmSportReizenActie & AvontuurGeschiedenis

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.