Hoofdrolspelers in het politieke drama rond Ayaan Hirsi Ali geven in interviews een onthullend beeld van de Nederlandse politiek, waarbij een zingende Rita Verdonk en Femke Halsema extra indruk maken.
Op 15 mei 2006 maakte VVD-politica Ayaan Hirsi Ali bekend dat ze een baan bij een Amerikaanse denktank had geaccepteerd. Dezelfde dag liet VVD-minister Rita Verdonk weten dat Hirsi Ali waarschijnlijk haar Nederlanderschap zou verliezen. Het was het begin van een politiek drama dat leidde tot de val van het kabinet op 29 juni. In de reconstructie van de gebeurtenissen komen hoofdrolspelers als Rita Verdonk, Hilbrand Nawijn, Femke Halsema en Britta Böhler aan het woord. Net als Jutta Chorus, co-auteur van een boek over Hirsi Ali, kijken ze met gemengde gevoelens terug. Nu het stof neergedaald is lijken de zaken meer nuance te hebben dan toen. De terugblik is doorsneden met beelden van een asielprocedure en archiefbeelden van Ayaan Hirsi Ali. Opvallend voor een reconstructie is de muziek op teksten van Erik Jan Harmens, die commentaar geven op de affaire. Bijzonder is helemaal dat sommige van deze teksten gezongen worden door Femke Halsema en Rita Verdonk.

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Sound Design

Titel: De leugen
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Bekijk trailer