Gerard, een gefrustreerde, werkloze academicus, wil een daad stellen en ontvoert een succesvolle ondernemer. Gedurende de dag verliest hij zijn greep op de situatie.
Televisiefilm over de relatie tussen een ontvoerder en zijn slachtoffer. Gerard Mertens voldoet in niets aan het stereotiepe beeld van de meedogenloze crimineel. Hij heeft geen strafblad, is academicus en komt over als een wat sullige huisman. Achter dat masker van alledaagsheid gaat echter een gekrenkt man schuil. Gerards carrière is gestrand door het verraad van een zakenpartner en hij heeft alle vertrouwen in de wereld verloren. Uit haat jegens diegenen die hem onrecht hebben aangedaan, ontvoert hij op een dag zijn 'tegenstander', de welgestelde en succesvolle captain of industry Willem-Jan Schuyt. De rollen uit het dagelijks leven worden omgedraaid. Hoe verder de dag vordert, hoe duidelijker het voor beide mannen wordt dat slechts één van hen de machtsstrijd zal overleven. Geïnspireerd op de ontvoering van Gerrit Jan Heijn in 1987.

Credits

Producent
Production Design
Productiebedrijf
Bergen Film & TV
Omroep
VPRO TV

Titel: De langste reis
Jaar: 1996
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2002

Gouden Kalf winnaar

Beste acteerprestatie TV Drama (1996)
Eric van der Donk

Gouden Kalf nominaties

Beste Televisiedrama (1996)
Pieter Verhoeff

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.