Documentaire over de honderdduizenden vermiste soldaten die tijdens de wereldoorlogen achterbleven op de velden van eer. Nog steeds worden resten gevonden van soldaten die destijds sneuvelden. Diverse organisaties proberen de identiteit vast te stellen en mogelijke nog levende familieleden op te sporen.
Van honderdduizenden soldaten die in de Eerste en Tweede Wereldoorlog vielen op de slagvelden van België en Frankrijk zijn de lichamen nooit geborgen. Nog steeds worden daarom bij opgravingen lichamelijke resten aangetroffen. Soms kan de identiteit alsnog worden vastgesteld en kan de familie, onverwachts, op de hoogte worden gesteld. Met een onnadrukkelijke stijl en zonder commentaar tonen Schmidt en Doebele de archeologen die skeletten blootleggen, de familieleden die langskomen en de ceremonies waarmee de soldaten, na soms meer dan tachtig jaar, officieel ter aarde worden besteld. Maar meer nog dan uit de plechtigheden bestaat De laatste eer uit het in herinnering brengen van de lang vergeten soldaten, Amerikanen, Engelsen, Fransen en Duitsers. Gidsen en archeologen vertellen, mede met behulp van archiefbeelden, over de vermoedelijke omstandigheden waaronder zij het leven lieten.

Titel: De laatste eer
Jaar: 2003
Duur : 1 uur, 20 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2004

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still