Onder­s­teund door haar trouwe personeel wacht de humeurige Emma Blank op haar snel naderende einde. Maar al snel blijkt dat niets is wat het lijkt in deze zwartkomische vertelling.
Een snor, eist Emma Blank van haar butler Haneveld. Dat je een beetje allure krijgt.’ Emma Blank is veeleisend, dram­merig en humeurig tegen haar immer dien­st­bare personeel — naast Haneveld ook kamer­meisje Gonny, kokkin Bella en klus­jesman Meier. Zij onder­s­te­unen haar terwijl ze wacht op haar snel naderende einde, in het zwarte land­huisje dat als een grafzerk in het duin­land­schap staat. En als mevrouw niet kijkt, duikt Haneveld bij Bella in bed en zit Meier achter Gonny aan. Alleen hond Theo kan haar goed­keuring wegdragen: die doet tenminste braaf wat hem gezegd wordt. Dat Theo gespeeld wordt door regisseur/​scenarist Alex van Warmerdam zelf, gekleed in een net over­hemd en met immer een zonnebril op het stoï­ci­jnse gelaat, zegt alles over deze zwartkomische vertelling. Spitsvondige dialogen en slap­stick-achtige beeld­grappen wisselen elkaar af, terwijl langzaam maar zeker blijkt dat niets in het afgelegen land­huisje van Emma Blank is wat het op het eerste gezicht lijkt.

Titel: De laatste dagen van Emma Blank
Jaar: 2009
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2009

Gouden Kalf winnaar

Beste Scenario (2009)
Alex van Warmerdam

Gouden Kalf nominaties

Beste Acteur (2009)
Gène Bervoets
Beste Mannelijke Bijrol (2009)
Alex van Warmerdam
Beste Production Design (2009)
Geert Paredis

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte