Onthullende documentaire over de complexe dilemma's waar kinderrechters tegenover staan, als zij beslissen over het lot van jonge delinquenten en slachtoffers van huiselijk geweld en verwaarlozing.


Kinderrechters beslissen dagelijks over het lot van jonge delinquenten en slachtoffers van huiselijk geweld en verwaarlozing. Filmmakers van Meral Uslu en Maria Mok kregen een unieke kans achter de schermen te filmen. Ze tonen de dilemma’s van de rechters en de hopeloze situatie van veel delinquenten. Wat doe je met de welbespraakte zeventienjarige Younes die graag zijn school wil afmaken? Toch maar zijn hechtenis verlengen? Of met Teressa, die duidelijk aangeeft dat bij haar moeder blijven emotioneel schadelijk is. Terwijl haar vader haar niet kan opvangen.
De lange wachtlijsten, de onmacht van hulpverleners en het gebrek aan gezinsvoogden plaatsen de betrokkenen voor grote dilemma’s. Hoe erg de problemen aan mensen vreten blijkt als rechter Fred Salomon zijn conclusies trekt uit het feit dat kinderen in de gevangenis komen omdat er geen behandelplekken voor hen zijn: 'Ik kan er niet zo goed tegen en heb besloten ermee op te houden.'
De kinderrechter is het laatste deel van een drieluik van de makers over het Nederlandse rechtssysteem, na Longstay en Anker & Anker.

Credits

Geluidsnabewerking
Visual Effects
Productiebedrijf
CEM Media
Omroep
NCRV TV

Titel: De kinderrechter
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still