De ontvo­ering van de eeuw kostte Alfred Heineken 35 miljoen. Zijn ontvo­erders ontsprongen de dans. Dachten ze. Gerucht­mak­ende recon­structie waarin veteraan Hauer wordt omringd door jonge honden.

In 1983 wordt bier­brouwer Alfred Heineken, samen met zijn chauf­feur, voor de deur van zijn kantoor ontvoerd. Eenen­twintig zenuwslopende dagen verblijft de bier­mag­naat vast­geke­tend in een koude, benauwde cel. Zijn ontvo­erders, vier crim­inele vrienden uit Amsterdam, ondervinden aanvanke­lijk grote prob­lemen om het losgeld te incasseren. Eenmaal bevrijd bemoeit Heineken zich actief met de wereld­wijde klop­jacht op zijn kwel­geesten en verd­wenen miljoenen. Regis­seur Maarten Treurniet bleef dicht bij de historische werke­lijkheid van Neder­lands meest gerucht­mak­ende ontvo­er­ings­geschiedenis, maar permit­teerde zich enige creatieve vrijheden. Hoewel niet als personage opgevoerd, herk­ende Heineken-ontvo­erder Willem Holleeder zo veel van zijn jonge ik in de vertolking van Reinout Scholten van Aschat dat hij een rechtzaak aanspande, en verloor.

Titel: De Heineken ontvoering
Jaar: 2011
Duur : 1 uur, 58 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2012

MisdaadGeschiedenis

Gouden Kalf winnaar

Beste Montage (2012)
JP Luijsterburg
Beste Acteur (2012)
Reinout Scholten van Aschat
Beste Production Design (2012)
Wilbert van Dorp

Gouden Kalf nominaties

Beste Geluid (2012)
Peter Warnier
Beste Muziek (2012)
Tom Holkenborg
Beste Vrouwelijke Bijrol (2012)
Truus te Selle

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2011)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte