De ontvoering van de eeuw kostte Alfred Heineken 35 miljoen. Zijn ontvoerders ontsprongen de dans. Dachten ze... Geruchtmakende reconstructie met Rutger Hauer in de titelrol.
In 1983 wordt bierbrouwer Alfred Heineken, samen met zijn chauffeur, voor de deur van zijn kantoor ontvoerd. Eenentwintig zenuwslopende dagen verblijft de biermagnaat vastgeketend in een koude, benauwde cel. Zijn ontvoerders, vier criminele vrienden uit Amsterdam, ondervinden aanvankelijk grote problemen om het losgeld te incasseren. Eenmaal bevrijd bemoeit Heineken zich actief met de wereldwijde klopjacht op zijn kwelgeesten en verdwenen miljoenen. Regisseur Maarten Treurniet bleef dicht bij de historische werkelijkheid van Nederlands meest geruchtmakende ontvoeringsgeschiedenis, maar permitteerde zich enige creatieve vrijheden. Hoewel niet als personage opgevoerd, herkende Heineken-ontvoerder Willem Holleeder zo veel van zijn jonge ik in de vertolking van Reinout Scholten van Aschat dat hij een rechtzaak aanspande, en verloor. In 2012 won De Heineken ontvoering Gouden Kalveren in de categorieën Beste Acteur, Beste Montage en Beste Production Design.

Titel: De Heineken ontvoering
Jaar: 2011
Duur : 1 uur, 58 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2021

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.
Pathé Thuis
Nu streamen

Deze film uit de collectie '20x Goud voor Thuis' is vanaf 9 september voor €1,99 te zien bij Pathé Thuis. Heb je een VriendenLoterij VIP-KAART? Log dan in op Mijn NFF voor een code om de hele collectie gratis te bekijken.

Stills

still 2