Geen roze wolk, maar een zwanger­schap­spsy­chose voor Carice van Houten in verfilming van de gelijk­namige best­seller van Helen van Royen. Ondanks alle ellende mag er ook gelachen worden.
De verfilming van Heleen van Royens semi­au­to­bi­ografische best­seller bewaart de mix van drama, ironie en een vleugje seks. Het jonge koppel Lea en Harry heeft alles wat hun hartje begeert: een goede baan, sociale status, chic huis en een onge­doofde lust. Een baby zou het geluk compleet maken, vindt Harry. Lea twijfelt, maar laat zich over­tu­igen. De bekende roze wolk blijft echter uit. Na een rampza­lige bevalling — goed voor tien minuten pure horrorcinema — belandt Lea in een zwanger­schap­spsy­chose, compleet met een verborgen bood­schap en een moord­poging op de pasge­boren spruit. Het komt tot een gedwongen opname, waar ze met frisse tegenzin (groeps)therapie onder­gaat. Een personage dat aan razend­snelle stem­mingswis­selingen lijdt is de ideale staalkaart voor Carice van Houtens talent. Schi­jn­baar moeit­eloos combi­neert ze para­noia, brutale humor, drama én komedie. Hetzelfde kan worden gesteld van Antoinette Beumer, die na jaren­lange tv-ervaring en de docu­men­taire See You in Vegas hier haar speelfilm­regiede­buut maakt. 

Titel: De gelukkige huisvrouw
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 40 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2010

Gouden Kalf winnaar

Beste Actrice (2010)
Carice van Houten

Gouden Kalf nominaties

Beste Mannelijke Bijrol (2010)
Jaap Spijkers

Andere prijzen

Platina Film (400.000 bezoekers speelfilm) (2010)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte