Eerste Friestalige speelfilm gaat over het gerucht­mak­ende poli­tieke proces tegen drie social­is­tische arbei­ders die onterecht vero­ordeeld en zwaar gestraft werden voor inbraak en geweldpleging.
De eerste Friestalige speelfilm is een gedrama­tiseerde inter­pre­tatie van de gerucht­mak­ende Zaak Hoger­huis, die rond 1900 de gemoed­eren in Neder­land en vooral Fries­land bezig hield. Hoofd­per­soon is Wiebren (Peter Tuinman ontving hier­voor het Gouden Kalf voor Beste Acteur) één van de drie broers Hoger­huis die, verdacht van inbraak en poging tot dood­slag, slachtoffer wordt van poli­tieke intriges en door liefde gevoede wraak.

Credits

Production Design
Set geluid
Productiebedrijf
Roeland Kerbosch Filmproduktie BV
Distributie
Tuschinski Filmdistribution

Titel: De Dream
Jaar: 1985
Duur : 1 uur, 35 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 1991

Gouden Kalf winnaar

Beste Acteur (1985)
Peter Tuinman

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte