Speelfilm geïn­spireerd op het leven van de in 1991 geliq­uideerde crim­i­neel Klaas Bruinsma. Naast een beeld van het circuit’ geeft Verhage een beeld van de karak­teron­twik­keling van de hasjdealer.
Amsterdam, jaren zeventig. De knappe gymnasiast Klaas, zoon van een welgestelde limon­ade­fab­rikant, besluit de hasjhandel in te gaan. Dat doet hij samen met zijn vriend, de kick­bokser Adri. Op handige wijze nemen ze de handel over van de zwarte Amerikaan Hugo. Diens hulpje Annet wordt Klaas’ vriendin. Het geld stroomt binnen en wordt in vuil­nisza­kken opges­lagen. Klaas wil zonder geweld zaken doen, maar hoe rijker hij wordt, hoe meer hij verstrikt raakt in het geweld­dadige crim­inele circuit. De film is geïn­spireerd op het leven van de in 1991 geliq­uideerde crim­i­neel Klaas Bruinsma en gemod­elleerd naar het boek De dominee van Bart Middel­burg uit 1993 over de opkomst en neer­gang van Bruinsma. Naast een beeld van het circuit’ in de jaren zeventig en tachtig geeft hij vooral een beeld van de karak­teron­twik­keling van de hasjdealer en diens onver­mogen tot trouw en vriend­schap. Bekroond met een Gouden Kalf Produc­tion Design en met een Gouden Film.

Titel: De Dominee
Jaar: 2004
Duur : 1 uur, 50 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2008

Gouden Kalf winnaar

Beste Production Design (2004)
Marco Rooth

Gouden Kalf nominaties

Beste Acteur (2004)
Frank Lammers
Beste Camera (2004)
Theo Bierkens
Beste Regie (2004)
Gerrard Verhage

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2004)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01