Een documentaire over WOII die zich afspeelt in het heden. Aan de hand van twee zaken wordt duidelijk hoe de Restitutiecommissie tot een oordeel komt over claims op nazi-roofkunst.
Kan teruggave van een in de oorlog gestolen schilderij het trauma van Auschwitz verlichten? Die vraag komt aan de orde in deze documentaire over de Restitutiecommissie, die adviseert over claims op nazi-roofkunst. Hoe de commissie te werk gaat, wordt duidelijk aan de hand van twee zaken over mogelijk geroofde schilderijen die nu in musea hangen. De film volgt de indieners van de claims en de onderzoekers naar kunstroof in de Tweede Wereldoorlog, en geeft een inkijkje bij vergaderingen van de commissie. Archiefbeelden brengen de oorlog en de jaren erna tot leven.

Titel: De claim, zoektocht naar roofkunst uit de Tweede Wereldoorlog
Jaar: 2016
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2017

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still