Surrealistische speelfilm met musicalelementen. Een mijnwerker zoekt zijn geluk in Amerika en verlaat zijn gezin. Jaren later wordt de zoon geconfronteerd met het verleden van zijn vader.
Surrealistische speelfilm met musicalelementen speelt in twee verschillende tijden. In zwart witbeelden is te zien hoe Hendrik IJzermans, een mijnwerker uit het Limburgse Schinnen, zijn geluk in Amerika gaat zoeken en daarvoor zijn gezin vaarwel zegt. Zoonlief moet toezien hoe zijn vader in een ondergestroomd landschap, met de arm van Jezus als peddel, wegvaart. Jaren later - de beelden zijn nu in kleur - arriveert diezelfde zoon, inmiddels zakenman, vanuit Amerika in Rotterdam. In een louche hotelletje wordt hij onverwacht geconfronteerd met het verleden van zijn vader. Ze blijken veel gemeen te hebben. In zijn speelfilmdebuut vertelt documentairemaker André van der Hout het fictieve verhaal van de vader met behulp van 'found footage' materiaal van Limburgse mijnen en de Rotterdamse haven. De hoofdrollen worden gespeeld door leden van de popband De Kift, die ook de muziek maakte.

Titel: De arm van Jezus
Jaar: 2003
Duur : 1 uur, 10 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2003

Gouden Kalf nominaties

Andere prijzen

Prijs v.d. Nederlandse Filmkritiek (2003)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still