Gestileerd portret van een snackbardynastie in Bezuidenhout, waar de familie Gillisse al twee generaties Nico’s Snackbar bestiert. Daarnaast is de film een lofzang op de friet.
Het is een begrip: Nico’s Snackbar in de Haagse wijk Bezuidenhout. De familie Gillisse beheert het etablissement al zolang de wijkbewoners, en frequente bezoekers, zich kunnen herinneren. De drie broers vertellen hoe hun toekomst eigenlijk al vastlag - de snackbar was het verlengde van de woonkamer en zodra ze konden, stonden ze in de zaak te helpen. Behalve een portret van een snackbardynastie is De aardappeleters een lofzang op de friet, met gestileerde beelden van de in het (inmiddels gezonde plantaardige) frituurvet borrelende frieten en uitleg over de beste aardappelen (het bintje natuurlijk). Daarnaast zijn er interviews met beroemde vaste klanten als Rinus Gerritse van de Golden Earring (die ook af en toen basloopje ten beste geeft), schrijver Tomas Lieske (die voordraagt uit eigen werk) en de dochter van een van de broers die weinig hoop geeft op voortzetting van de familiezaak. Nieuwe filmtechnieken geven sommige scènes de sfeer van met potlood ingekleurde schilderijen.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Bonanza Films
Omroep
Omroep West

Titel: De aardappeleters
Jaar: 2011
Duur : 52 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.