Ripdeals, drugshandel en wapenbezit zijn heel normaal voor de Haagse bende Crips. De makers volgden hen langere tijd en leggen zo de toplaag van een minder bekende subcultuur in Nederland bloot.
Ripdeals, drugshandel en wapenbezit zijn heel normaal voor de Haagse bende Crips, een afkorting van Community Revolution In Progress, oorspronkelijk opgericht in Los Angeles. Door de vriendschap van regisseur Joost van der Valk met bendeleider Keylow kon hij de bad boys tot een intrigerende blik achter hun schermen verleiden. In een Haagse woonwijk blijken dingen te gebeuren die de meeste mensen alleen in politieseries op tv zien. Keylow fungeert als doorgewinterde gids langs alle verboden activiteiten, terwijl zijn vriend Main C - net uit de gevangenis - de Crips overweegt te verlaten. Hij doet een ontroerende poging om een goede vader te zijn. De forse Santos zit als kluizenaar ondergedoken en reist naar Suriname voor een rituele wassing. Tussen de persoonlijke verhalen door worden bolletjes cocaïne geperst en kogels vingerafdrukvrij gepoetst. Duidelijk is dat niet alles gefilmd mocht worden, maar de makers leggen wel de toplaag van een minder bekende subcultuur in Nederland bloot.

Credits

Set geluid
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Revolver Amsterdam
Omroep
BNN TV
Distributie
Cinema Delicatessen

Titel: Crips: Strapped 'n Strong
Jaar: 2009
Duur : 1 uur, 28 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2009

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still