Docu­men­taire over de trau­ma­tische ervaringen van een aantal Neder­landse VN-mili­tairen en de manier waarop ze hun emoties verwerkten.
De oorlog heeft mij door een gehak­t­molen gehaald. Daarna is er een ander mens van gekneed.’ In de docu­men­taire Crazy staan de trau­ma­tische ervaringen van een aantal Neder­landse VN-mili­tairen centraal. Van de eerste vredesmissie in Korea in 1950 tot de oorlog in Cambodja, Libanon en Bosnië. Voor de camera haalt een aantal veter­anen herin­ner­ingen op. Ze vertellen hoe ze hun emoties verw­erkten. De muziek die zij destijds draaiden, is voor hen onlos­make­lijk verbonden met die getu­igenissen. Zo herin­nert Crazy van Seal een marinier aan het gruwelijke bloedbad op de markt van Sara­jevo, overwon een Dutch­batter in Srebrenica zijn angst op de levens­gevaar­lijke weg Bomb Alley’ door het keihard draaien van Guns n Roses en hielp Pergole­si’s Stabat Mater een vrouwelijke blauwhelm in Cambodja kinder­pros­ti­tutie te verw­erken. Foto’s en door de soldaten zelfge­maakte videobeelden visu­alis­eren de herinneringen.

Credits

Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
VPRO TV
Distributie
Pieter van Huystee Film & TV

Titel: Crazy
Jaar: 1999
Duur : 1 uur, 37 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2000

Gouden Kalf winnaar

Beste Lange Documentaire (2000)
Heddy Honigmann

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01