Ontroerende docu­men­taire over de laatste maanden van avant­gardis­tische kunste­naar Constant Nieuwen­huys, medeo­prichter van de Neder­landse kunste­naars­be­weging Cobra.
De kunste­naar Constant Nieuwen­huys over­leed in de zomer van 2005. Thomas Doebele en Maarten Schmidt volgden hem in het laatste jaar van zijn leven. Ze filmden de oprichter van de kunste­naars­be­weging Cobra in zijn dagelijkse, inmid­dels trage gang naar zijn atelier, waar hij in alle rust en met door­dachte, precieze beweg­ingen de laatste hand legt aan zijn aller­laatste werk, trouw terz­ijde gestaan door zijn al even bejaarde hondje Tikus. Ik ben blij dat het erop zit,’ verzucht Constant en in de daaropvol­gende alleszeggende stilte is alleen een drup­pende kraan te horen. Behalve de rustige en zorgvuldige obser­vaties zijn er gesprekjes met een af en toe recal­ci­trante Constant, zijn vrouw Trudy van der Horst en enkele andere naasten. De docu­men­taire is gelardeerd met archief­beelden uit Constants hoogti­jdagen als avant­gardis­tisch kunste­naar, waarin hij onder andere het archi­tec­tonische kunst­pro­ject New Babylon maakte, dat door zoon Victor nieuw leven krijgt ingeblazen.

Titel: Constant, avant le départ
Jaar: 2005
Duur : 1 uur, 21 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2006

Gouden Kalf winnaar

Beste Camera (2006)
Thomas Doebele
Beste Camera (2006)
Maarten Schmidt

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte