Verpleeg­ster op termi­nale afdeling lijkt alleen een intieme relatie met de dood te hebben. Een even eenzame buurman wakkert een heftig seksueel verlangen aan in dit ontrege­lende drama van Gouden Kalfwin­naar Urszula Antoniak.

Net als Urszula Anto­niaks debuut Nothing Personal is Code Blue een film over het thema eenza­amheid, maar ditmaal is de verlossing ver te zoeken in de ontrege­lende verfilming van het Poolse korte verhaal Woods. De verpleeg­ster Marion, van middel­bare leeftijd, leeft in een sociaal isole­ment. Haar enige menselijk contact is met de termi­nale patiënten op de afdeling waar ze werkt. Soms versnelt ze het sterf­proces op eigen houtje. Marions privéleven is even leeg en kaal als haar apparte­ment. Ze ontwikkelt een heftige seksuele obsessie voor haar over­bu­urman, die ze volgt en begluurt. Wanneer het uitein­delijk tot een fysieke confrontatie komt, leidt dat tot een ontluis­terende climax in dit nihilis­tisch drama dat raakvlakken vertoont met het oeuvre van Michael Haneke. Anto­niak heeft de intentie het publiek onge­makke­lijk te maken, en doet dat in deze film ook met een grauw kleur­palet en kille, symmetrische shots.

Titel: Code Blue
Jaar: 2011
Duur : 1 uur, 20 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2011

Gouden Kalf winnaar

Beste Camera (2011)
Jasper Wolf (NSC)
Beste Geluid (2011)
Jan Schermer

Gouden Kalf nominaties

Beste Montage (2011)
Nathalie Alonso Casale

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte