Felre­al­is­tisch portret van een ontwricht gezin in Wallonië, met een werk­loze vader, een tiener­dochter met baby en de ontsporende puber Eric.
Puber Eric woont samen met zijn vader Jean, zijn tienerzus Marie en haar baby. Vader is werk­loos en brengt het grootste deel van zijn uitk­ering direct naar de kroeg. Marie hangt thuis rond en probeert verder zo veel mogelijk op stap te gaan met haar vrienden die drinken en drugs gebruiken. Eric brengt zijn dagen het liefst ook door met vrienden. Ze rijden rond op de scooter en halen aller­hande narigheid uit. Zijn docent doet verwoede pogingen de jongen enigszins op het rechte spoor te houden. De film is docu­men­tair geschoten. De cast bestaat groten­deels uit niet-profes­sionele acteurs die zichzelf spelen. Dat is goed te zien in de kroeg, waar de avond — zoals vermoedelijk elke avond — eindigt in luidruchtige senti­men­tal­iteit. Regis­seur Martijn Maria Smits verhult de lelijkheid van de mensen en hun omgeving niet, de vervallen staal­fab­riek, de haveloze woningen, maar toont ze eerlijk en in al hun menselijkheid.

Titel: C'est déjà l'été
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 24 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2010

Gouden Kalf winnaar

Beste Muziek (2010)
Ernst Reijseger

Gouden Kalf nominaties

Beste Scenario (2010)
Bastiaan Kroeger
Beste Scenario (2010)
Martijn Maria Smits

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte