Waar een klein land groot in kan zijn... of toch niet? Nederwiet was net zo'n Nederlands exportproduct als kaas en Cruyff. Maar hoe valt ons gedoogbeleid te rijmen met de opsluiting van cannabiskoning Johan van Laarhoven in 'de hel van Bangkok' – dankzij ons eigen OM?
Cannabis werpt een blik op de geschiedenis van het Nederlandse softdrugsbeleid vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw. Tegen de achtergrond van een halve eeuw gedoogbeleid wordt de opkomst en ondergang van cannabiskoning Johan van Laarhoven (in Thailand veroordeeld tot 103 jaar gevangenisstraf) verteld. Terwijl Van Laarhoven in een cel wegkwijnt, wordt onthuld dat niet Thailand maar Nederland achter zijn arrestatie zit. De kiem voor de jacht op Van Laarhoven werd al eind jaren zeventig gelegd en de mythe van Nederland als voorbeeldige rechtstaat wordt ontmaskerd.

Titel: Cannabis
Jaar: 2020
Duur : 52 minuten
Categorie: Documentaire Serie
Editie: NFF 2020

MisdaadMaatschappijGeschiedenisArchiefmateriaalPolitiek

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.