Urban muziek­film, met Neder­landse rappers in de hoof­drollen, wisselt real­is­tische scènes met gezongen scènes af over prob­lematiek van bollet­jesslikken met humor en soul.
Urban hiphop muziek­film, met bekende Neder­landse rappers in de hoof­drollen, brengt prob­lematiek van bollet­jesslikkers in speelfilmvorm onder de aandacht. Spike (Maurits Negativ Delchot) komt op jonge leeftijd uit Suri­name naar Neder­land om een oplei­ding te volgen. Hij trekt bij zijn hulp­be­ho­evende tante in de Bijlmer in. Hij kan echter niet aarden op school en sluit zich uit geld­nood aan bij bende van Delano (Suga­cane) voor kruimel­werk. De wereld van bling­bling, doekoe en status bevalt Spike goed, ook al woont hij achter kippen­gaas in de kelder. Dan wordt hij verliefd op winke­liers­dochter Rosalie (Sophie van Oers) en wil hij echt geld verdi­enen. Zijn eerste trip als bollet­jesko­erier naar Suri­name loopt niet volgens plan. De regis­seurs kozen voor afwis­seling van harde, real­is­tische scènes met gezongen of gerapte scènes om een drama­tisch maar swin­gend verhaal te vertellen’. Ook is zo veel mogelijk op locatie gefilmd met jongeren van de straat. De rake raps komen boven­dien authen­tiek over.

Titel: Bolletjes blues
Jaar: 2006
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2006

Gouden Kalf winnaar

Beste Muziek (2006)
Tymen Geurts
Beste Muziek (2006)
Jos Jansen
Beste Muziek (2006)
Bart van de Lisdonk
Beste Muziek (2006)
Giorgio Tuinfort

Gouden Kalf nominaties

Beste Scenario (2006)
Karin Junger
Beste Acteur (2006)
Maurits Delchot
Beste Production Design (2006)
Vincent de Pater
Beste Scenario (2006)
Brigit Hillenius

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01