Poëtische biopic over de Zuid-Afrikaanse dichter Ingrid Jonker, die in haar turbulente leven vocht tegen de demonen van drank en depressie en haar moeizame relaties met mannen, onder wie haar autoritaire vader.

Het even turbulente als tragische leven van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker was in 2001 al het onderwerp van de documentaire Korreltjie niks is my dood, en nu de basis van een biopic met internationale ambities. In Nederland geniet ze weinig naamsbekendheid, maar in haar vaderland zorgde Nelson Mandela dat de herinnering aan Jonkers bescheiden oeuvre levendig bleef. De focus van Black Butterfliesligt niet zozeer op haar literaire kwaliteiten of poëtische protest tegen de wantoestanden van de apartheid, maar concentreert zich op de mens achter de kunstenaar. Het is een gelaagde rol: vrijgevochten en levenslustig, maar ook destructief, drankzuchtig en onmogelijk. Jonker zit in de jaren 1960 als het ware gevangen tussen twee mannen: de zielsverwant Jack Cope, een schrijver met wie ze een hartstochtelijke affaire beleeft, en haar tirannieke, aartsconservatieve vader die flink met haar losbandigheid en politieke voorkeuren in zijn maag zit.

Titel: Black Butterflies
Jaar: 2011
Duur : 1 uur, 37 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2011

Gouden Kalf winnaar

Beste Film (2011)
Frans van Gestel
Beste Film (2011)
Richard Claus
Beste Actrice (2011)
Carice van Houten
Beste Film (2011)
Arry Voorsmit
Beste Montage (2011)
Sander Vos (NCE)
Beste Film (2011)
Arnold Heslenfeld

Gouden Kalf nominaties

Beste Regie (2011)
Paula van der Oest

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2011)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Bekijk trailer

Stills

Still
Still
Still
Still
Still