Documentairemaakster Tan volgt filmstudenten aan de Baghdad Film School. Door hun leven in de verscheurde stad te filmen, laten zij zien wat geen enkele westerse journalist voor elkaar zou krijgen.
Documentairemaakster Shuchen Tan ontmoet in 2003 twee Irakese collega's die, ondanks de burgeroorlog in Bagdad, de Baghdad Film School op willen zetten. Juist in een verscheurd land waar onafhankelijk denken gevaarlijk is. In januari 2009 lijkt het normale leven zich voorzichtig weer aan te dienen en voegt Tan zich bij de nieuwste lichting studenten om hen een jaar te volgen. Omdat Bagdad nog steeds onveilig blijkt en de meeste filmstudenten uit wijken komen waar elke vreemdeling zijn leven niet zeker is, krijgen de studenten de opdracht hun leven in de zogenaamde no-go-areas te filmen. Het levert een schrijnend beeld op van jonge, creatieve mensen die gevangen zitten in een land waar religieuze milities nog altijd de dienst uitmaken en een camera een vijand is. Hun verhalen over de afgelopen jaren gaan ieder voorstellingsvermogen te boven, maar ook uit hun filmpjes die ze gedurende het schooljaar afleveren blijkt dat leven in Bagdad nog altijd zwaar is. Hun overlevingsdrang, vriendschappen en liefde voor de cinema houden deze dappere jongeren op de been.

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Scenario
Productiebedrijf
VPRO TV
Omroep
VPRO TV
Distributie
NPO Sales

Titel: Bagdad Film School
Jaar: 2010
Duur : 1 uur
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.