Lichtvoetige fami­liekro­niek over de belevenissen van een onafhanke­lijke vrouw en haar excen­trieke vrouwelijke nazaten. Vlak voor haar dood blikt de negentig­jarige Antonia terug op haar leven.
Lichtvoetige fami­liekro­niek over de belevenissen van een onafhanke­lijke vrouw en haar excen­trieke vrouwelijke nazaten. Vlak voor haar dood blikt de negentig­jarige Antonia terug op de tijd — kort na de Tweede Werel­doorlog — dat ze voor­goed terug­keerde naar haar geboorte­dorp. Vijftig jaar leven in een kleine plat­te­lands­ge­meente passeren de revue. Antonia nestelt zich met haar tiener­dochter in de oude hoeve van haar pas overleden moeder en vormt, met het verstrijken der jaren, het middelpunt van een bont communeachtig gezelschap. Tijdens de zich steeds herhal­ende cyclus van geboorte en dood behoudt de pronte boerin haar eigen­zin­nige, onbaatzuchtige levensstijl. Tenslotte sterft ze, omringt door degenen die haar dier­baar zijn, in de weten­schap dat als de lange kroniek op zijn einde loopt, niets is voltooid. Bekroond met een Gouden Kalf voor Beste Regie en Beste Actrice (Willeke van Ammel­rooy) in 1995, en winnaar van de Oscar voor de Beste niet-Engel­stalige film in 1996.

Titel: Antonia
Jaar: 1995
Duur : 1 uur, 44 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 1995

Gouden Kalf winnaar

Beste Regie (1995)
Marleen Gorris
Beste Actrice (1995)
Willeke van Ammelrooy

Gouden Kalf nominaties

Beste Lange Speelfilm (1995)
Marleen Gorris
Beste Lange Speelfilm (1995)
Hans de Weers
Beste Lange Speelfilm (1995)
Judy Counihan
Beste Lange Speelfilm (1995)
Antonino Lombardo

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01