Op de grens van Turkije en Iran raken de negentienjarige Afghaanse tweelingzussen Zahra en Fatima hun familie kwijt. Op weg naar Europa, vastbesloten om hun familie terug te vinden, staan ze voor zware keuzes.

Tijdens hun vlucht naar Europa moeten de tweelingzusjes Zahra en Fatima zich tussen mensensmokkelaars en drugsdealers staande houden én proberen Europa te bereiken. Wie kun je vertrouwen? Hoe komen ze weer bij hun familie? Op Lesbos aangekomen is de ellende nog niet voorbij. Om zin te geven aan hun uitzichtloze leven, interviewen de tienermeiden de vrouwen met wie ze in een veel te krappe tent wonen. Regisseur Mijke de Jong baseerde haar film op het persoonlijke verhaal van hoofdrolspelers Malihe en Nahid Rezaie, en dat van andere jonge en kwetsbare vrouwen.

De grens bereikt
Deze film is opgenomen in ons themaprogramma De grens bereikt. Op vrijdag 23 september is deze film te zien na de voorfilm Diyar (Moayad Alhahiry) In dit programma staan we stil bij oorlogssituaties die mensen uiteendrijven en tegenover elkaar laten staan. In de films die in dit programma centraal staan, slaan mensen op de vlucht of moeten ze kiezen tussen twee kwaden. Maar ze gaan ook over de opmerkelijke veerkracht en weerstand die mensen in oorlogssituaties mee kunnen dragen. Bij iedere film is een uitgebreid nagesprek met gasten die meer over het onderwerp van de film weten. De gesprekken worden geleid door journalist, programmamaker en debatleider Bahram Sadeghi.

In dit programma zijn te gast:
Regisseur Moayad Alhahiry
Myrthe Wijnkoop, verbonden aan Instituut Clingendael, senior adviseur Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken
Judith Sargentini: directeur Artsen zonder Grenzen, voormalig lid Europees Parlement.

Credits

Uitvoerend Producent
Production Design

Titel: Along the Way
Jaar: 2022
Duur : 1 uur, 20 minuten
Categorie: Speelfilm
Thema: Familie, Identiteit, Maatschappij, Politiek, De grens bereikt
Editie: NFF 2022

Gouden Kalf nominaties

Beste Regie (2022)
Mijke de Jong

Stills

Stills
Stills