Onder­zoek naar de ware iden­titeit van de mysterieuze auteur van cultroman Ali en Nino — voorgelezen door Bruno Ganz — voert de regis­seur naar Amerika, Azer­bei­dzjan, Oost­en­rijk en Italië; het mysterie kan de gemoed­eren nog altijd flink beroeren.
Wie gaat er schuil achter het pseudoniem Kurban Saïd? Onder die naam is in de jaren dertig van de vorige eeuw de roman Ali en Nino gepub­liceerd. De liefdes­geschiedenis tussen een moslimjongen en een christen-orthodox meisje speelt zich rond 1920 af in de Azer­bei­d­jaanse hoofd­stad Bakoe, heeft inmid­dels een cult­status en staat bekend als de Romeo en Julia’ van het oosten. Meerdere nazaten eisen de eer op familie van de auteur te zijn, maar Kurban Saïd laat zich niet gemakke­lijk trac­eren. De zoek­tocht naar de ware iden­titeit van de mysterieuze schri­jver is koren op de molen van regis­seur Jos de Putter, die naar New York, Bakoe, San Fran­cisco, Licht­enau en het Ital­i­aanse dorpje Posi­tano reist en de diverse theo­rieën over de ware toedracht van boek en auteur toeganke­lijk achter elkaar zet. Kurban Saïd’ kan de gemoed­eren nog altijd flink beroeren. Historisch film­ma­te­riaal en de krachtige stem van de Zwit­serse acteur Bruno Ganz, die delen voor­leest uit de roman, onder­s­te­unen de verhalen van de nazaten.

Credits

Productiebedrijf
Zeppers Film & TV
Omroep
NTR
Distributie
A-Film Distribution

Titel: Alias Kurban Saïd
Jaar: 2004
Duur : 1 uur, 20 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2005

Gouden Kalf winnaar

Beste Muziek (2005)
Paul M. van Brugge

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01